esmaspäev, 19. oktoober 2009

Aknakitt ja 120-aastased aknad

     No, oli ka viimane aeg asi ära teha.Aknaklaasid hakkasid otsast juba ära kukkuma,vaid pudenev aknakitt hoidis neid ,paljud ruudud pandud liistudega ja ohsa sa pühamüristus !mis töökäigus sai avastatud - isegi  rohelise plastiliiniga .
See oli selge sõnum nõukaaegsest haltuurast.
   Aknakitt tasub muretseda vaid   k õ i g e  p a r e m -linaõlibaasil tehtud.Astusin sekspuhuks läbi Säästva Renoveerimise Infokeskusest ,lühidalt SRIK ja voilaaa ! olemas 0,5 ,1, ja 5 kg potsik valget ja beeži tooni.
     Kõrval tänavas sain pisikeses klaasitöökojas lõigata ka terved aknaruudud.Väga superkiire teenendus ja kvaliteetne kaup ja väärt soovitused ja tore seltskond.Sain lõigata vene klaasist,sest see lainetab piisavalt hästi, pole nii peegelsile,mistõttu sobib 100 + aastasele aknale paremini.
 Praktikas oli aknakittimine mulle esmakordne kogemus,kuigi teoreetiliselt asi ammu selge.Tegelt tuli töö ikka hästi välja.


Tulemus on nunnu.Tegin nurkadesse veel kanavarbad -meistrimärk.

Tööks peab muidugi piisavalt aega varuma,sest vanade ruutude äravõtmine,kruntimine ja kiti kuivamine võtab ca 1 nädala ära.Tööprotsess käis ju õues,mistõttu polnud ka ilusa ilma rihtimine vähetähtis.Kui kitt oli 2 nädalat tahenenud sai õlivärviga kitiriba üle värvida.Ka õlivärv ise kuivas mitu päevaAknakitti saab kasutata edukalt ka pahtli asemel -aukude ja pragude kinnimätsimiseks. Pildil on asutud juba värvima.Värv peab ulatuma 2 mm üle kiti serva klaasile,et vesi ei pääseks kiti ja raami vahele .Värvimisel ei kasutanud maalriteipi,sest meeldib lihtne ja kõver käekiri. Ka kitti panin ju väga lihtsal peaaegu ,et mätsimismeetodil,et ikka see va käejälg sisse jääks.Ja lohutuseks" nokitsejatele".On ju nii,et kui hakkad asju lähemalt uurima,siis avastad ja imestad,et üksnes aknakitist ei piisa.Kõpitseda tuleb veel siit ja sealt ja veelkord siit ja sealt..Lisaks kittimisele tuli akendel teha hulk pisiparandusi.Asendada haagid ,sulus ja üks õhuaken oli kinni naelutatud,sinna tuli panna hinged,et see lõpuks kinni-lahti hakkaks käima.Kõige tipuks hööveldasin ja raspeldasin aknaid siit-sealt küljest,et neid ei peaks edaspidi jõuga sulgema ,nii ei kestaks ruudud teab kui kaua.
vt lisaks www.majatohter.ee

                  Töövahendid:
AKNAKITT
LINAÕLI 
ÕLIVÄRV
HAAMER
VÄIKSED NAELAD
VÄIKE PAHTLILABIDAS                                               
PINTSEL
NÄPITSAD

TÜKIKE PAPPI
VÄIKE HARI VÕI HAMBAHARI
KÖÖGIPABER




                                                                TEHKE JÄRGI !









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar