reede, 9. oktoober 2009

Reis Haapsallu Iloni imedemaale 26.august 2009



Iloni imedemaal

  Minu kõige-kõige suurem lemmikkirjanik on Astrid Lindgren.Tema raamatud ja  tegelaskujud on tõeliselt kontrastsed ja tõelised staarid ,keda tuntakse terves maailmas.
Mis oleks aga raamatud ja veel lasteraamatud ilma illustreerivate piltideta ? Küllap vist suht elutud ?


Tänu Ilon Wiklandile (pildil)
- tänu väga andekale kunstnikule
,kes on pärit Haapsalust, ja tema fantastilisele joonistusoskusele on Astrid Lindgreni raamatukangelased saanud näod,karakterid,kodud ja sõbrad jne. ,kellena ja millena me neid täna teame.

          
Imeilus rõõmsavärviline maja Haapsalu kesklinnas,mis lausa kutsub sisse piiluma.Loe seinalt-mis maja see on !

i l o n i   i m e d e m a a ...



Ostsime piletid 75 krooni tükk (talvel odavamad) ja  rinda pandi kollased kleepsumärgid.Kassast (pildil) sai osta ka muud teemakohast nänni.Ainuke mõru pill selles majas oli kassatüdruk,kes oli igav ja haigutav.
Kaasa anti veel paberileht,mille peal olid ülesanded,mida pidi imedemaa avastamise käigus lahendama .Kui ülesanded ära lahendad,saad preemiaks auhinna.

Hakkasime siis avastama !
Esimesel korrusel oli pildigalerii ja näitus Iloni joonistustest ning tuba,kus sai mugavalt vaadata  tuttavaid multikaid nagu näiteks "Karlsson katuselt".


Läbi maja ühelt korruselt teisele viis muinasjutuline sinine puutrepp.




Teisel korrusel oli KARLSSONI KATUSEKAMBER ,tema korratu elamisega ja asjadega.Veel olid sellel korrusel riiulid tuntud lasteraamatutega,mida sai mugavalt laua taga sirvida või diivanil lugeda. Põrandal kaltsuvaipadelgi sai mänguasjadega mängida.Teisele korrusele mahtus ka armas BULLERBY
 KÖÖK (pildil),kus sai õpetuste järgi kringlit voolida (plastiliinist).





Ja siin paistab põgusalt kalaakvaarium.







Kui sees olime juba piisavalt uudistanud, saime tagauksest õuepeale minna.
Maja juurde kuulus ju ka väike aed.Aed oli küll väike,aga avastamist täis.
Pildil on SOOVIDEKAEV ,mis hakkas muinasjuttu rääkima,kui kaevu kohale kummardusid ja rattast keerasid. .Taamal paistab vabaõhulava,kus toimusid etendused,meil ei õnnestunud kahjuks ühtegi näha.Küll aga nägime teistsugust etendust- tohutut ämblike kolooniat,kes oli ennast varjualla lahedalt tegutsema asutanud.Tõesti-ei ole niipalju ämblikke korraga näinudki !
Ahsoo...Lava ja näitlemisega saime ise hakkama  -improviseerides ,nii me siis istusime lauataga seal lava peal  toas ja katsime lauda ning jõime mängult kohvi,rääkisime plärajuttu.See oli põnev ja naljakas rollimäng ,mis ei tahtnud lõppeda.
Päris pikniku tegime selles aias õunapuu all kodunt kaasavõetud võileibadega,kohapealt sain osta kohvi 7 krooni tops.
MATTIASE MAJA-ilus valge kõrvalhoone murukatusega ,väljas sai proovida karkudel käimist ja sees oli palju põnevat tegemist,riidekapi taga oli salatuba,kuhu vennad lõvisüdamed olid seinale salakirja joonistanud..Mul jäi ninna aga männitõrva lõhn,millega olid laetalad võõbatud.







Nüüd KADATIIRU (rakulkaga) palli laskma.


....pehmete pallidega pidi sihtima muinasjutukoletisi.

Hea tulemus ...kui lähedalt vaadata

Ka nii saab lennata !!! 




Vahepeal kontrollime...kuidas läheb vastuste leidmine...





Siin pildil on kogu meie reisi peategelane JÄNKU,siit ei tahetudki lahkuda.Söödeti ja nunnutati.Otsiti jänkule tema lemmiktoitu kollaseid puulehti. Selles jänku majas,mida pildil küll pole ,õpetati meid tegema kaltsunukku ja nii me sealt ära tulime -mõlemal oma lõngajuukseline nukk.
Muidugi tegime Iloni imedemaale veel mitu ringi peale,sest lahkuda oli tõeliselt raske.Uskumatult kütkestav koht.Pealtnäha pole seal tavalisele tänapäeva lapsele midagi põnevat -ei arvutit,ei vilkuvaid -pilkuvaid mänguasju,valju muusikat jne.Vastupidi maja on koduselt armas,väga vaikne ja rahulik,täis soojust,valgust ja rahu (jah, tulid meelde sõnad rahu ainult rahu),ei mingit märki vägivallast, ei igapäevarutust -lausa mediteeriv.Nii vaikne,et suudad omi mõtteid kuulda ja fantaasia hakkab ise tööle.Ka meie reisi ajastus oli õige,sest suurem suvine külastajate mäsu oli möödas.



Haapsalu piiskopilinnus

 
Haapsalu nabaks on kahtlemata võimas PIISKOPILINNUS ,mis asub vahetult iloni imedemaa kõrval.Väga väga korras ja hästisäilinud linnus.




Linnuse sisehoov,kus on muuseum ja söögikoht.



Ronisime kõrgele müürile,ronida saab seal soovikorral palju ja ohutult.
Seal on Valge Daami aken,kes ilmutab end igal augusti täiskuu ööl.

Linnuse vallikraavi on leidlikult rajatud laste mängulinnak.Karuselli käimajooksmisega jäime hätta-jõud ei käinud üle !?

Kui kodunt kaasavõetud leivakott tühjaks sai ,oli aeg linnapeal kehakinnitada.Pildil minu lemmikkohvik Haapsalus.Tänavalt salapärane,tuppa astudes hubane salong pehmete diivanite ja küdeva kaminaga.Parim koduste kookide valik,mõnus muusika,värsked ajalehed,alati aus kohv,soe teenindus.

Tagaaias võid kohvi nautida keset ürdiaeda-liblikad,mesilased ja muud sumisejad silmailuks!
Vaata lisaks http://www.muuriaare.ee/
Mõista-mõista mis pildil on ? Vastus on -fragment kohviku peldikust.Kuldraamiga peegel ,soolalamp,maalitud seinad ja satäänkardinad ...

Haapsallu tasub sõita kas või ainult ilusate majade pärast.Siin pildil üks paljudest.Seepärast Haapsalu mul nii hinges istub,et linn on tänavateviisi täis väikseid  maadligi rannakalurite maju,mis enamuses
nunnuks kõpitsetud või siis elavad rahulikult oma elu ehedas kulumises.Reis hakkaski lõppema.
Õhtapoole võttis ilm nõuks vihma tibada ja nii oligi meil aeg Haapsaluga hüvasti jätta ,bussi peale istuda ning Tallinna ää tulla.

KÄIGE ÄRA !

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar