pühapäev, 4. oktoober 2009

ÖKOpeldiku projekt juuli 2009


 Minu suvemõisa vana välipeldik oli oma aja ära elanud ja otsustasin ta pensionile saata.Aga ilma peldikuta ei saanud kuidagi,sest kaua sa käid labidaga kirsipuu all "vihmausse kaevamas".
 Uue peldiku projekt küpses peas paar aastat,enne kui asjaks läks.Teada oli vaid see,et tulema peab kompostkäimla.ÖKU mis ÖKU ! Olin enda ürituses nii kindel,et esimese asjana saigi muretsetud kodusesse majapidamisse BIOLANi kompostkäimla südamik (pildil) või siis see plasttünn, mille otsas istuda.Maksis teine ca 7000 krooni tükk.SEE oli mu jaoks hiiglama suur investeering.Tünni ümber oli vaja aga veel putka ehitada.Olen ehitamises kibe käsi...käisin siin ja seal ehitusmarketis luuramas,otsisin ka netist kompostkäimlale seinu ümber ja leidsin - 17 tuhhi ! Oleksin äärepealt rahakotirauad lahtigi teinud ,aga,oo ei  tänan,kuskil peab miski muu lahendus olema.

  Ja ,näedsiis oligi -kõrvalkrundil.Naaber nimelt lammutas aukartustäratava kuurikompleksi maha ja laudu jäi sinna vedelema oi kui palju ja puha väärt kraam.Naabri teadmata tegin väiksed lõiked tema krundile ja varsti oli mul hoovi peal ÖKOpeldiku jagu häid laudu ja prusse ja mõni palgijupp,mida teisele ringile saata.Sain ka tüki marmorplaati,mis hiljem läks astmeks poti ette.

  Nüüd oli vaja veel vundamenti...Ka see läks libedalt .Tuhaplokid 4 tükki õnnestus saada kingituseks suvilat kõpitsevalt klassiõelt Üllelt, need olid seal oma paarkümmend aastat õiget aega oodanud.


  Loodiga pole vaja torkima tulla  !


   Katusega läks aga päris lõbusalt...Noh,helistas jälle ükspäev klassiõde,et tahad kaasa tulla,lähme talle suvila jaoks prussi otsima.Kuhu siis ?Et noh, Kopli prügimäele,seal ladustatakse kõiksugu ehitusprahti.Olgu,äkki õnnestub mul peldikule ukski leida.Mul oli nimelt uksest väga selge ettekujutus.Ehitajad ütevad selle kohta avatäide.Uksed ja aknad on ikka avatäited,mida p....t ,ma ei saanud tükkaega asjale pihta ,millest nad räägivad.Avatäide kõlab pigem kui tellistega kinnilaotud auk seinas.See selleks ....
   Haakisime sõbrantsi bemmile käru taha ja sõitsime Koplisse asja uurima.
 Prügimäe leidsime ,lauahunniku leidsime ,aga ütleks et valik oli lahja.Pika turnimise ja sorteerimise peale tõmbasime enam-vähem sobivat paar prussi välja ning ohoo,ka üks uks vaatas sealt vastu, servamata lauast kokkuklopsitud ,haak küljes ,number värviga peale pintseldatud - täitsa unistuste uks kohe.Viskasime kumbki oma noosi käru peale ja punuma.Kaup oli tasuta.
      Puitmaterjaliga on prügimäel lihtsalt nii,et see jahvatatakse  peeneks sodiks ,näeb välja kui pinutäis peeru pimedateks sügisõhtuteks ,kui jõuad jaole siis võid üht-teist kobedamat saada.Nagu kaubapäeval defitsiidi ajal.

                                             
 Ehitamine jätkus libedalt võiks öelda ,mõni päev tõsist tööd ja projekt muudkui kerkis.Töökäigus tõin sisse mõned muudatused,selgus ,et Kopli prügimäelt leitud uks on liiga raske ning oleks võinud peldiku ühelhetkel lihtsalt kummuli tõmmata,seepärast panin ta katuseks.Katusele läks tervelt 2 ust,ühe sain lisaks naabrimehe risuhunnikust.
  Eks kogu mu vaimusilmas ettekujutatud kunstiteos valmiski töökäigus.Kruvisid läks palju ja akutrelli tuli kibedalt laadida.Töö hakkas lõpuks valmis saama.
  Ahjaa,päris ukse,mis läks lõpuks tõesti ukseks, leidsin kuuri alt ,mis oli oma aega vähemalt kolmkümmend aastat oodanud,aga töötas.Ülevärvitult sai kollasest uksest roheline ja rohelisele uksele šablooniga valge süda. Peldiku otsustasin väljast  värvimata jätta,on sellised toredad kirjud lauad,igal oma lugu rääkida.

  Siseviimistluse tegin valge muldvärviga.Suuremad praod laudade vahel toppisin linatakku täis.Ka ühe akna leiutasin küljeseina ,lihtsalt üks tükk klaasi -leidsin kuuri alt.
Ainuke ehituslik möödapanek on see,et sundventilatsioon jäi väljaehitamata s.t.ventilatsioonikorsten jäi katusest läbi saagimata.Aga ise ei pea seda väga suureks õnnetuseks,sest loomulikku ventilatsiooni jätkub minu peldikus küll ja küll.
 Seina kruvisin veel antiikse "mehikesenäoga" nagi ,mille leidsin ka kuuri alt.Naela otsas akna all ripub emailist laste pissipott -kah varandus kuuri alt.Pissipotiga saab tõsta  turvast junnile pealeraputamiseks.Ukse paneb väljast kinni pöör.

ÖKOpeldik 2009 sai päris armas- arvan ma !

m.o.t.t.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar